Zateplení domu: klíč k úspoře energií

23. 7. 2024

V Česku stále existuje mnoho budov postavených před rokem 1970, které nejsou zateplené. Respektive vhodnou izolací disponuje pouze čtvrtina z nich. Absence zateplení pak bohužel zásadně snižuje efektivitu dalších případných opatření pro energetickou úsporu včetně fotovoltaiky. Zároveň znamená významné a naprosto zbytečné energetické ztráty.

Pro domy postavené před rokem 1970 je typická energetická třída F nebo G. Jestli má takový rodinný dům rozlohu 150 metrů čtverečních, může jeho zateplení snížit roční spotřebu primární – neobnovitelné – energie z přibližně 40 MWh na 12 MWh. To znamená až 70% úsporu nákladů na vytápění. Komplexní zateplení domu lze přitom zrealizovat za částky okolo 500 000 korun českých.

Úspora energií a financí

Když vezmete v úvahu, že kvalitně provedené zateplení může mít životnost až 50 let, představuje investice do něj 10 000 korun českých ročně. Jedná se tedy o zlomek nákladů na vytápění nezatepleného domu. Zateplení navíc přináší výhody nejen v zimě, ale také v létě. Tehdy budovu chrání před nadměrným horkem a teplotu uvnitř domu drží na přijatelné úrovni i bez dodatečného chlazení, například klimatizace.

Zateplení domu snadno a levně

Mezi jednoduché, rychle realizovatelné a účinné způsoby tepelných úspor patří třeba venkovní žaluzie, tepelně izolační fólie na okna odrážející infračervené záření a další. Chytré technologie pro řízené vytápění, větrání a výměnu tepla zase mohou významně snížit energetickou náročnost domu. A nezapomeňte si také spočítat, kolik energie navíc můžete ušetřit instalací fotovoltaiky s průměrnou životností až 30 let.

Dotace na zateplení domů

Nejspíš už víte, že jsou dotace na fotovoltaiku vyšší než příspěvky na zateplení. Nicméně bez základního zateplení postrádají další sofistikovaná a nákladná energetická opatření smysl. Fotovoltaické systémy pro plnou efektivitu – kromě pravidelného servisu – vyžadují adekvátní zateplení, respektive nízkou energetickou náročnost domu.

Fotovoltaika: trend i budoucnost

Za posledních šest let v Česku vzrostl výkon nově instalovaných fotovoltaických systémů, a to hned dvěstěkrát. Z velké části také díky dotacím a různým podpůrným programům jako Zelená úsporám. Jejich silnou pozici potvrdila i studie National Renewable Energy Laboratory (NREL), která dokazuje, že fotovoltaické panely ročně ztrácejí ne více než 0,5 % svého výkonu. Ve srovnání s jejich dlouhou životností se jedná o zcela zanedbatelné číslo.

Pro budoucnost české energetiky je zateplení energeticky neefektivních budov, kterých je stále většina, naprosto zásadním krokem. Společně s moderními technologiemi a obnovitelnými zdroji energie nám zajistí energetickou nezávislost. Dále pomůže se splněním společných cílů v oblasti energetiky, emisí skleníkových plynů a strategické nezávislosti. Je proto nezbytné, aby vláda a veřejné instituce   dále akcelerovaly podporu energetických úspor a investic do zateplení domů vedoucích k celkovému zkvalitnění života našich obyvatel.