Český investor a ESG oblast, která se mu nejvíce zamlouvá

25. 9. 2024

Zájem o otázky spojené s ESG roste v celém světě včetně České republiky. Zákazníci a široká veřejnost nejvíce řeší environmentální a sociální oblasti ESG, hlavně „zelenost“ nakupovaného produktu a poskytované služby. Oproti tomu nejen čeští investoři a akcionáři věnují pozornost spíše oblasti řízení. Proč tomu tak je?

Vnitřní fungování firem přitahuje české investory například proto, že management provádí změny, které nejsou tak citlivé na chyby v použitých předpokladech. Změny v řízení se rychle projevují na transparentnosti společnosti, jejích procesech a návratnosti investovaného kapitálu. Tyto změny navíc nevyžadují vysokou erudovanost v komplexních otázkách a nevykazují vysokou míru nejistoty.

I v USA mají přednost viditelné změny

Tento trend potvrzuje také stav v USA. Analýzy tamějších právních firem a agentur pro korporátní řízení jasně ukazují, že návrhy na změny v oblasti řízení letos zaznamenaly větší úspěch než ty zaměřené na environmentální a sociální otázky. Vysoké procento záležitostí v oblasti životního prostředí nebo dopadů klimatické změny na firmy a opačně je tak nadále otázkou vědeckých studií a hledání vhodných nástrojů pro fundované a daty podložené rozhodování.

Český investor nemá zájem o nejistotu

V Česku lze obdobné smýšlení investorů pozorovat u veřejně obchodovaných společností jako ČEZ nebo Komerční banka. Obě tyto firmy už od roku 2024 plní kritéria směrnice CRSD o vykazování udržitelnosti. Právě jim totiž akcionáři schválili úpravy stanov zaměřené na zvýšení odpovědnosti managementu nebo zrušení požadavků pro jednomyslné hlasování.

ČEZ a jejich vysvětlení pro akcionáře

Vedení ČEZ ve své strategii Vize 2030 kladou důraz na správu a řízení, aby zajistily transparentní a odpovědné procesy i aktivity, které je možné vysvětlit akcionářům. To je zásadní hlavně v situacích, kdy mohou některé cíle firmy krátkodobě až střednědobě působit proti jejich zájmům.

Český investor a Komerční banka

Komerční banka pak v letech 2022 až 2023 poskytla 16 a 18,9 miliardy korun do investičních úvěrů s označením ESG. 85 % z nich lze označit za environmentálně přínosné nebo vázané na cíle udržitelnosti. Přitom celkové korporátní portfolio Komerční banky na konci roku 2023 dosáhlo výše 340 miliard korun.

Jak český investor vnímá snižování emisí

Témata jako snižování emisí skleníkových plynů nebo rozšiřování politik diverzity a inkluze a jejich zveřejňování se u akcionářů setkávají s nemalým odporem. Není tedy překvapující, že když minulý rok vedení skupiny ČEZ zvažovalo návrh na větší transparentnost ohledně emisí skleníkových plynů, akcionáři ho podpořili v tak omezené míře, že nebyl valnou hromadou vůbec přijat.

Podle analýzy společnosti Deloitte v roce 2023 čeští akcionáři schválili přibližně 18 % návrhů zaměřených na korporátní řízení. A jejich podpora ekologických a sociálních návrhů? Ta se pohybuje pod 10 %.

Neplníme očekávání. Budeme muset?

Zájem o otázky udržitelnosti býval v českém prostředí minimální, zatímco oblast řízení svou pozici posilovala. Proč tomu tak je? Do oblastí, kde figuruje příliš mnoho nejistot se managment raději nepouští. Více se proto zabývá transparentností řízení, čímž odpovědnost přenáší na akcionáře. Čeští investoři jsou ale ještě méně informovaní o dopadech firmy na životní prostředí a společnost než management, a tak těmto oblastem nevěnují tolik pozornosti.

Je ale pravděpodobné, že s účinností CSRD a dalších regulací jako SFDR, CSDDD, EUDR nebo EPBD IV dojde na zvýšení tlaku na podniky i ze stany akcionářů. Budou tak motivovány k tomu, aby své aktivity, hrozby a příležitosti transparentně reportovaly napříč všemi třemi ESG oblastmi. Zvýší se tak informovanost akcionářů o dopadech podniku na prostředí, ve kterém funguje. Akcionáře – s cílem věnovat ESG otázkám více pozornosti – tímto navíc uvědomí o možných rizicích klimatické změny na fungování firmy.