Jak fyzická rizika souvisí s klimatickou změnou a vaším podnikáním

3. 10. 2024

Klimatická změna – především s ohledem na budovy, které firmy potřebují ke svému podnikání – představuje rostoucí fyzická rizika pro podniky v celé Evropské unii. Povědomí o akutních i chronických rizicích vám může pomoct s přípravou, abyste předešli škodám a zvýšili jak odolnost vašeho podnikání, tak hodnotu nemovitostí.

Fyzická rizika vyplývající z klimatické změny (zvýšený výskyt záplav, vichřic nebo extrémních teplot) se stále častěji projevují na stavu rezidenčních i komerčních nemovitostí. Podle zprávy Evropské agentury pro životní prostředí (EEA) jsou nejvíce ohroženy oblasti jižní Evropy. Celkové ekonomické škody způsobené přírodními katastrofami v Evropě pak ročně dosahují hodnoty přesahující 12 miliard eur. EU taxonomie takových rizik definuje 28 a Česká rada pro šetrné budovy pro budovy v ČR z nich vybrala 6 prioritních.

Povodně, vichřice a vlny veder: fyzická rizika ohrožující Česko

Z akutních u nás narůstá hlavně riziko povodní a vichřic. Patrné to bylo už v roce 2021, kdy Česko zaznamenalo několik tornád a extrémní bouře. Tyto jevy způsobily škody za miliardy korun českých jak na rezidenčních, tak komerčních budovách. A protože nemovitosti představují dlouhodobá aktiva, mohou být na akutní i chronické změny prostředí citlivější než jiné typy aktiv. Jejich uživatelům v nich navíc ztěžují pobyt.

Způsobeno je to tím, že je v českém prostředí:

  • patrná absence venkovních žaluzií chránících interiéry před nadměrným ohříváním.
  • více než polovina rezidenčních budov postavených před rokem 1980 bez zateplení odpovídajícímu nárokům na současné tepelně izolační vlastnosti. Stějně tak je na tom i jejich ekonomika provozu a dopad na životní prostředí prostřednictvím emisí skleníkových plynů.
  • zkracování vyučování ve školách z důvodu nadměrných veder. Kdy může tento stav v extrémních případech vést k nižší vzdělanosti populace.

Tím u nás vzniká zvýšená potřeba podniků, veřejných institucí a občanů k přípravě na narůstající četnost a minimalizaci dopadů fyzických rizik. Evropská směrnice o energetické náročnosti budov EPBD IV, navazující EU taxonomie a další evropské plány jdou těmto požadavkům vstříc. Děje se tak jak v oblasti dopadů na životní prostředí včetně připravenosti na chytré technologie a infrastrukturu, tak plánováním rekonstrukcí nejvíce energeticky náročných budov nebo už platnými požadavky na zachytávání dešťové vody.

ESG jako účinný nástroj pro řízení fyzického rizika

Implementace principů udržitelnosti a obnovitelnosti může mít různou podobu. Jedním je například zvyšování podílu recyklovaných stavebních materiálů, dalším posuzování celoživotní uhlíkové stopy nemovitostí. Patří sem ovšem i instalace technologií pro výrobu energií nebo sekvestrace do designu. Všechny tyto principy vašim stavbám a jejich provozu přinese nesporné výhody.

Z hlediska environmentálních kritérií je důležité zaměření na energetickou náročnost a odolnost nemovitostí před klimatickými riziky. Opatření mohou mít například podobu už zmíněného zachytávání a zasakování dešťové vody prostřednictvím poldrů. Takové opatření znamená snižování spotřeby pitné vody (i ta má uhlíkovou stopu), snižování sucha, ochranu před záplavami, zátopami a dalšími fyzickými riziky.

Zateplení budov nebo instalace kvalitních střech odolných vůči vichřici. Podle typu pak mohou integrovat prvky zeleně nebo solárních panelů. Výsledkem je významné snížení míry potenciálních škod i nákladů na opravy. Evropské přímořské země jako Nizozemsko rozsáhle investují do retenčních schopností střech budov s ohledem na očekávaný 2- až 3násobný růst srážek. Činí tak proto, aby snížily riziko záplav. Ty budovy, které některé z těchto nároků splní, pak budou atraktivnějšími pro vlastníky, investory, nájemníky i nájemce bez ohledu na sektory, ve kterých podnikají.

Některé negativní dopady fyzických rizik na podnikání

Dopady fyzického rizika mohou váš byznys negativně ovlivnit, zvláště pokud se jedná o nemovitosti. Mezi nejběžnější škody způsobené fyzickými riziky se řadí:

  • Poškození majetku – Záplavy a vichřice mohou na budovách způsobit rozsáhlé škody vedoucí k vysokým nákladům na opravy a ztrátám v produktivitě během rekonstrukce.
  • Zvýšené náklady na pojištění – Nemovitosti vystavené fyzickému riziku mají zpravidla vyšší pojistné, tedy i vyšší provozní náklady.
  • Přerušení provozu – Extrémní počasí může vést k uzavření firemních prostor, což ovlivní provoz, příjmy i důvěru zákazníků ve vaši schopnost dodávat.
  • Ztráta hodnoty nemovitosti – Budovy ohrožené klimatickými riziky mohou ztratit svou hodnotu. To se odrazí mimo jiné na jejich tržní ceně, likviditě, ochotě bank tyto nemovitosti financovat, možnosti čerpat podporu pro zvyšování odolnosti nebo snižování energetické náročnosti.

Jak se na budoucí fyzická rizika připravit

Abyste se na budoucí fyzická rizika připravili a minimalizovali jejich dopad na vaše podnikání, měli byste učinit alespoň čtyři základní kroky.

  1. Zlepšete svou infrastrukturu – Modernizace budovy by měla mít zateplení na prvním místě. Řešit byste měli i systémy pro zachytávání vody a přípravu na chytré technologie a infrastrukturu. Tak snížíte rizika poškození a ztrát. Vhodné může být také zavedení inteligentních energeticky úsporných řešení. Těmi jsou kombinace různých zdrojů vytápění, inteligentní stínění, rekuperace tepla a další opatření.
  2. Investujte do udržitelných technologií – Ať se jedná o zelené střechy, retenční nádrže na dešťovou vodu nebo systémy pro řízení energií, všechny tyto prvky mohou výrazně zvýšit odolnost vaší budovy.
  3. Využívejte modely pro predikci klimatických rizikSledujte a analyzujte vývoj klimatických rizik v oblastech, kde se vaše nemovitosti nachází. Nevynechávejte ani pravidelné investice do budov a zlepšení v oblastech, ve kterých je odolnost nemovitostí nedostatečná.
  4. Plánujte dlouhodobě – Vytvořte krizové plány a investujte do adaptace na změnu klimatu. Pomocí vhodných nástrojů budete umět včas reagovat. A to jak na akutní rizika jako přírodní katastrofy, tak na chronické změny – zvyšující se teploty nebo sucho – a předejdete dlouhodobým škodám.

Firmy, která toto vše chtějí přestát, už nyní vzhledem k rostoucímu výskytu přírodních katastrof způsobených klimatickou změnou přijímají konkrétní opatření pro zajištění udržitelnosti a odolnosti svých budov. S ohledem na rychle se měnící podmínky trhu a klimatických rizik je nutné, aby se fyzickými riziky začaly aktivně zabývat všechny firmy působící v Česku včetně té vaší.