EPBD IV: Nová éra energetické náročnosti budov

17. 10. 2024

Došlo na další významný krok na cestě za dosažením klimatických cílů EU. Revize směrnice o energetické náročnosti budov (EPBD IV) celé Evropě přináší plán renovace primárně těchto starších staveb. Zároveň zavádí přísnější standardy pro budovy veřejných institucí, nové stavby a další novinky. Hlavním posláním revize je připravit nemovitosti na chytrá energetická a infrastrukturní řešení bez toho, aby celý proces zatížil nízkopříjmovou část obyvatel. Níže se dozvíte, jaké změny tato směrnice pro jednotlivé členské státy včetně Česka znamená.

Revidovaná směrnice má význam zejména pro splnění dlouhodobých klimatických cílů EU. Zaměřuje se na dekarbonizaci stavebního fondu do roku 2050. EPBD IV jí chce dosáhnout především renovacemi stávajících energeticky náročných budov a zavedením přísnějších energetických standardů pro nové stavby. Pozměněné standardy směrnice reflektují regionální rozdíly členských států, což všem evropským zemím umožňuje nastavení vlastní národní strategie renovací. Současně otevírá otázku postupné renovace bytového fondu. V České republice budeme muset například vyřešit stav rezidenčních budov postavených před rokem 1980, kdy polovina z nich stále není zateplená.

Ambiciózní cíle a směřování EPBD IV

Obytné budovy podléhají národním plánům, kdy členské státy musí zajistit snížení průměrné spotřeby primární energie o 16 % do roku 2030 a o 20 až 22 % do roku 2035. Pro komerční a jiné než rezidenční budovy ale EPBD IV stanovuje pevné cíle. Do roku 2030 musí být renovováno 16 % energeticky nejnáročnějších budov a do roku 2033 dalších 26 %. Největší důraz směrnice klade na renovaci staveb s nejvyšší energetickou náročností. Podle odhadů mohou tyto stavby v závislosti na místních klimatických podmínkách spotřebovat 10× až 15× více energie než budovy s nulovými emisemi (anglicky „zero emissions building“, ve zkratce ZEB). Právě u nich tak náklady na renovace vyústí v největší energetické úspory a snížení provozních nákladů i emisí skleníkových plynů.

Pasy pro renovaci budov

plánu renovací staveb v Evropské unii přispějí také pasy renovací budov, které vlastníkům nemovitostí poskytnou přehledné a personalizované plány na postupnou renovaci jejich staveb. Pasy zpřehlední potřebná opatření a pomůžou s dlouhodobým plánováním nákladů a úspor.

Nulové emise a eliminace fosilních paliv

Mimo podpory renovací se revize směrnice zaměřuje na eliminaci fosilních paliv při vytápění budov. Proto od roku 2025 zakazuje poskytovat veřejnou podporu pro kotle na fosilní paliva a zavádí legislativní rámec, který členským státům umožní stanovit národní zákazy instalace těchto nových kotlů. Do roku 2040 by tak mělo být vytápění budov zcela dekarbonizované, což bude v této oblasti znamenat snížení emisí skleníkových o 80 až 89 %. Až 38 % celkových emisí skleníkových plynů v Evropě totiž pochází z vytápění budov. Nulové emise pak budou povinné pro všechny nové budovy. Od roku 2030 pro ně začne platit také to, že budou muset mít alespoň nulové emise generované z fosilních paliv. Pro veřejné budovy bude tento požadavek platit už od roku 2028.

Podpora chytrých technologií, elektromobility a cyklistiky

EPBD IV zavádí řadu opatření, která podporují chytré technologie a elektromobilitu. Pro nové stavby stanovuje povinnost vybudovat dobíjecí infrastrukturu pro elektromobily. Členské státy odstraní legislativní překážky, které brání instalaci nabíjecích stanic v bytových domech. Tato opatření podpoří rozvoj elektromobility v souladu s klimatickými cíli EU. Mezi tyto cíle patří například zvýšení počtu elektrických dopravních prostředků. Jde o autobusy, jízdní kola, motocykly a automobily na evropských silnicích. Směrnice podporuje také ekologickou dopravu. To se týká hlavně povinnosti zajistit bezpečná parkovací místa pro jízdní kola v nových i renovovaných budovách. Hodnocení připravenosti budov proběhne na základě indexu připravenosti na chytrá řešení.

Veřejná dostupnost údajů o kvalitě budovy

Revize směrnice řeší současnou nedostupnost veřejných informací o kvalitě bytového fondu, jeho energetické náročnosti, emisích skleníkových plynů a dalších klíčových údajích. Z toho důvodu směrnice zpřístupňuje informace o energetické třídě, emisích skleníkových plynů a řadu dalších dat. EPBD IV pomůže bankám lépe cílit finance na plánovaný renovační „boom“. Veřejné instituce díky ní vytvoří národní plány renovací a lépe naplánují veřejnou podporu ambiciózních cílů, například snížení závislosti na drahém importu energií, které omezuje konkurenceschopnost průmyslu.

EPBD IV představuje významný krok k dosažení klimatických cílů Evropské unie a také eliminaci fyzických rizik vyplývajících z klimatické změny. Postupná dekarbonizace nemovitostního fondu, podpora obnovitelných zdrojů energie a zavedení přísnějších energetických standardů mají za cíl zajistit udržitelnější a efektivnější využívání energie v evropských budovách.